Wijziging van gegevens
Wilt u zo vriendelijk zijn om gewijzigde gegevens zo snel mogelijk door te geven aan de administratie van de school. Bijvoorbeeld: gewijzigd telefoonnummer, medische gegevens, allergieën, ander adres.

Hoofdluisbestrijding
Iedereen kan hoofdluis krijgen. Luizen kunnen niet springen; ze lopen van de een naar de ander over. Kinderen zitten vaak met de hoofden bij elkaar en kunnen elkaar dus gemakkelijk besmetten. Het oplopen van hoofdluis heeft niets te maken met persoonlijke hygiëne. Het is niet iets om je voor te schamen, maar je moet er wel wat aan doen.
We hanteren een hoofdluisprotocol. Een ouderwerkgroep controleert ’s woensdags na iedere vakantie. Na de zomervakantie wordt de tweede woensdagochtend gecontroleerd. Zo nodig wordt door de groepsleerkracht contact opgenomen. U kunt dan direct op de woensdagmiddag actie ondernemen. Na twee weken vindt in de groep waar hoofdluis geconstateerd is een hercontrole plaats. Bij het controleren is het prettig als er niet te veel gel of elastiekjes in de haren zitten.
Mocht u thuis, buiten de controles op school om bij uw kind hoofdluis constateren, meld dit dan aan de leerkracht van uw kind.
Als u deel wilt uitmaken van deze werkgroep, dan kunt u zich altijd bij onderstaande personen opgeven.
Contactpersoon ouders: mevrouw Simone Smit
Contactpersoon school: mevrouw Lisette Goossens en mevrouw Sabine Zweden

Schoolmelk/tussendoortjes
Het is mogelijk om uw kind op school schoolmelk [halfvolle melk of Optimel] te laten drinken. De schoolmelk kunt u via school met behulp van een aanmeldingsformulier of via de website www.campinaopschool.nl bestellen en wordt door Campina Melkunie verstrekt. U betaalt aan Campina Melkunie met een acceptgiro of via een automatische betaling. Kinderen kunnen iets anders te drinken meenemen voor de ochtendpauze. Hieraan leggen we wel de beperking op dat deze drank in een kartonnen pakje met een rietje zit.
Dit laatste is om te voorkomen dat de tassen van de kinderen vol komen te zitten met lekkende bekers, de bekers in de klas omgaan en kinderen steeds extremere drankjes mee gaan nemen als flesjes frisdrank en grote bidons.
Voor informatie of vragen over de schoolmelk kunt u terecht bij mevrouw Anita Hendriks (administratie). Bij ons op school wordt alleen ’s morgens voor de pauze gedronken. Het is de verantwoordelijkheid van de groepsleerkracht hoe om te gaan met de omvang en de aard van de ‘tussendoortjes’ die op school gegeten worden. In voorkomende gevallen is daar rechtstreeks contact met de ouders over. Er zijn geen algemene richtlijnen. Op de informatieavond aan het begin van het schooljaar wordt dit in elke groep besproken.

Toezicht halen en brengen
’s Morgens kunt u uw kind(eren) 10 minuten voor schooltijd naar de klas brengen bij de eerste bel. Vijf minuten voor schooltijd gaat er nog een bel waarmee we u vragen om tijdig uit de klas te gaan, zodat de leerkracht en de kinderen in alle rust en op tijd kunnen beginnen. De leerkrachten zijn tien minuten voordat de school begint in de klas aanwezig. We vragen u om bij het ophalen van uw kind(eren) buiten te wachten. De leerkracht brengt de kinderen naar buiten. De groepen 1-2a en 1-2b komen bij de hoofdingang naar buiten. De groepen 1-2c en 1-2d komen door de deur op de kleuterspeelplaats naar buiten. De groepen 3 en 4 komen bij het kleine plein naar buiten en de groepen 5 tot en met 8 door de deur bij de grote speelplaats. De surveillance op de speelplaats en indien mogelijk in de klassen van de groepen 3 tot en met 8 vindt plaats vanaf 10 minuten voor aanvang van de lessen. Vanaf groep 4 maken de kinderen gebruik van de grote speelplaats aan de achterkant van de school en de ingang daar. Bij het uitgaan bij een pauze of bij het einde van de schooltijd worden de kinderen begeleid tot op de speelplaats en ook bij de fietsenstalling is toezicht om een en ander ordelijk te laten verlopen.

Excursies-Verzekeringen-Aansprakelijkheid
Alle groepen gaan een of meer keren per jaar op excursie. De excursies kunnen zijn in het kader van het aanbod van de dienst Natuur en Milieu Educatie [NME] of naar aanleiding van onderdelen in het programma van een groep. Vaak zal voor vervoer en/of begeleiding naar een locatie een beroep op u worden gedaan door middel van een briefje met een opgavestrook. Bij de hogere groepen wordt soms fietsbegeleiding gevraagd. Heeft u zich opgegeven om leerlingen te rijden dan moet u een ongevallen-inzittenden-verzekering hebben. De kinderen worden uitsluitend in de gordel vervoerd en bij voorkeur in een kinderzitje.
Er is een schoolaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Die aansprakelijkheidsverzekering wordt aangesproken als de school “wettelijk aansprakelijk is gebleken”.
De ouderraad heeft daarnaast tezamen met de school een scholierenongevallenverzekering afgesloten. Deze verzekering geldt tijdens schoolverband en tijdens alle activiteiten die in schoolverband plaatsvinden, alsmede ook de korte reistijd van huis naar school en terug.

Snoepen en traktaties
Een traktatie van kinderen is een feestelijke gebeurtenis. We streven naar een ‘gezonde’ traktatie. Snoep mag, waarbij we kauwgom en lolly’s uitsluiten. We gebruiken de traktatie in de klas. De kinderen uit de groepen 1-2 mogen de leerkrachten van de kleuterbouw ook trakteren. De kinderen uit de groepen 3-8 mogen in de ochtendpauze ook langs de andere leerkrachten die op dat moment buiten zijn.
Het is niet de bedoeling dat broertjes en/of zussen getrakteerd worden. Mocht uw kind allergisch zijn voor wat betreft bepaalde voedingsstoffen, dan horen we dat graag. Ouders van kinderen in de groepen 1-2 kunnen [indien gewenst] de viering van de verjaardag in de groep van hun kind bijwonen. Wel vragen we u om dit van tevoren met de groepsleerkracht te overleggen. We verzoeken u vriendelijk om uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes niet in de klas uit te delen.

Fietsen op school
Alleen kinderen, die van ver komen, mogen op de fiets naar school. De kleuters die op de fiets komen, zetten de fiets op de daarvoor bestemde plaatsen bij de ingang van de kleuterbouw. De kinderen van de groepen 3 tot en met 8 plaatsen de fiets in de daarvoor bestemde fietsenstalling. De school houdt zo goed mogelijk toezicht op de fietsen. We zijn echter niet aansprakelijk bij schade en/of diefstal. We vragen aan u en de kinderen niet op de speelplaats te fietsen. Tevens vragen we uw aandacht om de kinderen niet te vroeg naar school te laten gaan [10 minuten voor aanvang].

Gevonden voorwerpen
Wilt u zoveel mogelijk kleding, gymspullen, laarzen, jassen, etuis, enzovoort van uw kind van naam voorzien. De praktijk leert dat dit veel moeilijkheden voorkomt en dat de school niet blijft zitten met een grote voorraad kleding en andere spullen. Spullen die toch blijven liggen en nog goed zijn, gaan in de zak voor een goed doel, of voor de eigen kledinginzameling (zie 8.11).
In de kuil staat een kist waarin de gevonden voorwerpen tijdelijk bewaard worden.

Sponsoring en fondsenwerving
De Remigiusschool staat open voor het verwerven van middelen via sponsoring en fondsenwerving onder voorwaarde van duidelijke afspraken met betrekking tot eventuele tegenprestaties. Uitgangspunt is het convenant dat is overeengekomen tussen alle landelijke onderwijsorganisaties voor besturen, personeel, ouders en leerlingen, alsmede enkele andere organisaties.
Elk schooljaar organiseert de school een actie ten behoeve van het goede doel. Dit schooljaar zetten we ons in voor de eigen school en omgeving.

Milieu
Ook op school werken we mee aan het systeem van gescheiden afvalinzameling en wordt papier apart verzameld. Batterijen, lege cartridges van printers kunnen op school worden ingeleverd en vier maal per jaar vindt een kledinginzameling plaats. Van de opbrengsten van deze inzamelingen worden extra benodigde materialen gekocht. De juiste data van de kledinginzameling worden tijdig in het ‘Kikkernieuws’ vermeld.

Kledingvoorschrift
Het ministerie adviseert om in de schoolgids kledingvoorschriften te vermelden. Deze gelden voor leerling, stagiaire en leerkracht.
Kleding mag niet aanstootgevend zijn.
Kleding mag geen discriminerend karakter hebben.
Kleding moet in staat stellen om bewegingsonderwijs te geven en te volgen.
Kleding mag niet verhullend zijn en communicatie en identificatie in de weg staan.

Overzicht protocollen
Op de Remigiusschool hanteren we diverse protocollen en deze zijn bij de directie in te zien. Deze protocollen zijn: hoofdluis, verlies- en rouwverwerking, aannamebeleid – schorsing – verwijdering – overplaatsing en verlof, anti-pesten, communicatie, beroepscode en onderwijsondersteuning zieke leerlingen.

Beeldmateriaal
Op de schoolsite www.bsremigius.nl en in het ‘Kikkernieuws’ plaatsen we met grote regelmaat ter illustratie foto’s waarop leerlingen van onze school staan afgebeeld. Indien u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit bij de directie aangeven.

Ziek zijn en toch school
De verantwoordelijkheid voor het onderwijs aan een leerling, ziek of niet, ligt altijd bij de school waar het kind ingeschreven is. De groepsleerkracht bespreekt in goed overleg met de ouders/verzorgers de onderwijsondersteuning aan de zieke leerling. De school kan daarbij een beroep doen op consulenten onderwijs aan zieke leerlingen. Hierbij is dan wel sprake van een langdurig schoolverzuim.

Mobiele telefoons
We kunnen ons voorstellen dat kinderen een mobiele telefoon bij zich hebben als ze na schooltijd elders gaan spelen en/of een lange fietsroute moeten afleggen. Het gebruik van de telefoon op het schoolplein en in de school willen we echter niet toestaan! Met andere woorden: de telefoon dient bij het betreden van het schoolplein uitgezet te worden. Onder schooltijd is uw kind in noodgevallen altijd bereikbaar via het telefoonnummer van de school en omgekeerd kunnen we u bellen indien er zich op school iets voordoet.

Kuilvieringen
Twee maal per jaar kunnen ouders/verzorgers bij de kuilviering van hun kind aanwezig zijn en in het ‘Kikkernieuws’ worden deze dagen en tijdstippen bekend gemaakt. Gezien het grote aantal kijkers kunnen echter maar twee volwassenen per kind komen kijken. Het maken van foto’s of filmopnames willen we toestaan, mits u rekening houdt met de andere bezoekers en geen overlast bezorgd.